Melyik bor melyik ételhez illik?


Ti hogyan választjátok ki, hogy milyen bort bontsatok fel egy vasárnapi ebédhez, vagy egy baráti beszélgetéshez? Itt elolvashatjátok, hogy melyik ételhez mi milyen bort ajánlunk!

A bor kiválasztásánál vannak egyszerű alapszabályok, amit már mindenki ismer. Könnyed ételekhez fehér bor, zöldséges ételekhez szintén fehér bor, csirkéhez rozé bor, desszerthez fehér vagy rozé bor, testes és zsíros ételekhez vörös bor ajánlott. Ezt ezen a képen is láthatjátok: 


De mi van az igazi, magyaros ételekkel? 

 

A levesek harmonizációja a borokkal azonban nem könnyű feladat. Ugyanis nagyon sok fajta leves van, amelyekhez más-más borok illenek.

Zöldségleves, krémleves: finom, könnyű, illatos, zamatos fehér bor illik hozz, mint a Csanádi CHARDONNAY.

Tejfölös levesek: Fiatal, friss és élénksavú fehér bor, mint a Csanádi IRSAI OLIVÉR.

Húslevesek, metélt tésztával és zöldségekkel: Száraz, határozott, de nem durva savú fehér bor, mint a Csanádi SAUVIGNON BLANC.

Hallé, a halászlé:  száraz fehér boraink, mint a Csanádi CSERSZEGI FŰSZERES.

Gulyás típusú levesek: Finom csersav tartalmú és fűszeres vörös borok.

Gyümölcsleves: Félédes és az édes fehér borok, mint a félédes Csanádi CSERSZEGI FŰSZERES.

Borleves esetében egyértelműen ugyanazt a bort kell felszolgálni, amelyből a leves készült.

Túróscsusza: a száraz, testes, határozott savú fehér bor és a karakteres fűszeres vörös bor a legmegfelelőbb.

A sült halak: testes és határozott savú fehér borok vagy a gömbölyű, bársonyos és harmonikus vörös borok. 

Rántott halaknál, amik forró zsírban vagy olajban sülnek ki, a tüzes és határozott savú fehér borok mellett a karakteres, csersavdús vörös borok is jól érvényesülnek. 

Roston és a nyárson sült halak szárazon, zsír nélkül és kevés ízesítéssel készülnek, így jó választás a testesebb és harmonikus savú fehér bor, mint a Csanádi IRSAI OLIVÉR.

A szárnyasokhoz és különféle húsokhoz szintén (bárány, borjú, birka, marha, sertés) az elkészítési módok és az ízesítések alapján választhatjuk ki a bort.

Pörköltek, paprikások, tokányok: testes, tüzes, határozott savú borokat kívántak.

Sütőben sült fehér húshoz a harmonikus savú fehér és vörösbor, sertés és marha - illetve a vadhúsokhoz - viszont a telt, csersavban gazdag, tüzes vörös borokat lehet ajánlani.

Rántott húsok: a testes és csersavdús vörös borokat igénylik.

A roston és nyárson sült húsok, a főtt húsok, a füstölt húsok, a felvágottak, hurkák, kolbászok, szalámik szintén vörös bort igényelnek, amely lehet testesebb és kevésbé testes, csersavasabb és kevésbé csersavas.

 

Jó étvágyat kívánunk!

Az ételekhez itt tudjátok beszerezni a borainkat: BORÁRUHÁZ

0

Szőlőtőke

0

Palack(ok)

0

Hektár szőlő

Borkedvelő vagy?


Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le izgalmas aktualitásainkról, akcióinkról!

Név

Email cím

A Csanádi Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt. Szeszesital fogyasztást 18 év alatt nem ajánljuk!
Kérlek erősítsd meg életkorod!
ELMÚLTAM 18 ÉVES.